Ryż z jabłkami zapiekany w piekarniku

  17.10.2017

Z czym kojarzy nam się jesień? Pewnie każdy z nas ma swoje skojarzenia. Jeżeli wśród nich znajdzie się rozpływający się po całym mieszkaniu aromat cynamonu i jabłek, to mamy idealny przepis, który pomoże stworzyć iście jesienną atmosferę! Zapiekany ryż z jabłkiem i dużą ilością cynamonu doda słodyczy, aromatu i ciepła tym jesiennym, deszczowym wieczorom. Zapraszamy!

Ryż z jabłkami zapiekany w piekarniku

Ryż z jabłkami zapiekany w piekarniku

Składniki

  • 200 g białego ryżu
  • 4-5 jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu + pół łyżeczki do posypania na wierzchu
  • 500 ml mleka
  • łyżeczka masła do wysmarowania formy

Instrukcja

  1. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Wsypujemy ryż i dodajemy 1 łyżkę miodu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ryżu - u mnie to trwało około 20 minut. Jeżeli będzie taka potrzeba to dolewamy mleka - jeżeli ryż będzie zbyt gęsty.
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy cynamon i łyżkę miodu.
  3. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, następnie warstwę jabłek i ponownie warstwę ryżu. Na wierzchu posypujemy jeszcze cynamonem.
  4. Naczynie do zapiekania wkładamy do piekarnika, temperatura 150 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 25 minut. Od razu podajemy jeszcze ciepły.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Kulinarna Maniusia

Dodaj komentarz

 (z http://)