Jambalaya z sojową kiełbasą i z dynią na ostro

  22.09.2016

  We Włoszech - pyszne risotto, w Hiszpani - paella, w Polsce - gołąbki, w Azji - podstawa prawie każdego dania. Można zrobić coś jeszcze? Oczywiście! Oto przed Wami iście kolorowa i urozmaicona smakowo jambalaya! I ostra i słodka, i kolorowa i aromatycznie pachnąca - potrzebujesz więcej powód by jej spróbować? Nam więcej nie trzeba, spisujemy listę zakupów i biegniemy do warzywniaka!

Jambalaya z sojową kiełbasą i z dynią na ostro

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1/4 dyni hokaido lub kawałek innej dyni lub cukinia
  • 1 czerwona papryka (lub zielona/żółta)
  • 1 cebula
  • łodyga selera
  • parę kolorowych pomidorków
  • zielona cebulka
  • 3 wegańskie kiełbaski
  • 3 szklanki wody lub bulionu z warzyw
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1- 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub kolendry
  • sól
  • pieprz
  • parę łyżek oleju
  • sok z 1/4 cytryny

Instrukcja

  • Rozgrzej dużą patelnię z olejem.
  • Dodaj posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek oraz słodką paprykę w proszku smaż około 2 minuty.
  • Dodaj ryż i smaż kolejne parę minut, aż ryż zacznie robić się lekko szklisty.
  • Warzywa umyj i pokrój w podobnej wielkości kostkę. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazdka nasienne. Dynia hokaido ma jadalną skórkę, która mięknie podczas obróbki, więc niema potrzeby jej obierać. Dynię o twardej skórce obierz.
  • Do garnka wrzuć wszystkie pokrojone warzywa i wymieszaj. Duś około 2 minuty.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp ostrą paprykę oraz pokrojone kiełbaski sojowe. Smaż aż kiełbaski się zarumienią.
  • Dodaj je do reszty składników w garnku.
  • Dodaj przecier pomidorowy, szczyptę soli oraz wodę.
  • Wszystko wymieszaj.
  • Trzymaj na małym ogniu. Gotuj pod przykryciem aż ryż zmięknie.
  • Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do dania. Wymieszaj.
  • Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
  • Polej sokiem z 1/4 cytryny.
  • Na koniec dodaj świeże pokrojone pomidorki oraz posiekaną zieloną cebulkę.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)