Blog Ballarini

  • Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego od smażenia jajecznicy, prawda? Ano nie prawda! Chyba, że mówimy o przygotowywaniu jajek za pomocą standardowej patelni, wtedy i owszem. Ale co jeśli w oko wpadnie nam patelnia żeliwna któregoś z uznanych producentów? Cóż, wtedy sprawy nieznacznie się komplikują. Chociaż sytuacja wcale nie jest beznadziejna.

    Jajecznica i żeliwna patelnia – jak to połączyć?
  • Od dłuższego czasu panuje dziwna moda na powtarzanie z uporem maniaka pewnych sloganów. Jednym z takich przykładów jest godna pożałowania inicjatywa „beztłuszczowego smażenia”. Jeśli ktoś uważa, że smażenie potraw bez dodatku tłuszczu sprawi, że staną się one zdrowsze, mamy złą informację – wręcz przeciwnie.

    Mit smażenia bez tłuszczu

    Mit smażenia bez tłuszczu
    Opublikowano: 01.08.2017 14:45:19 | Kategorie: Kompendium wiedzy

    Czytaj dalej
  • O walorach naczyń z żeliwa nie trzeba mówić, gdyż wydaje się to być sprawą oczywistą. Jednakże spieszymy z pomocą dla tych, których jednak ominął szał, jaki ogarnął ostatnio wszystkich fanów kulinarnej zabawy i zabieramy się do tłumaczenia.

    Naczynia żeliwne – propozycja dla alergików
  • Wszyscy Włosi jednogłośnie potwierdzą, że gluten to w diecie podstawa! Ballarini, jako Włoska firma, oczywiście wspiera tradycje i wcale nie poświęcając się wszyscy wcinamy makaron. Kochamy go w najróżniejszych odsłonach. Dziś przedstawiamy Wam pomysł na makaron, który można jeść i na ciepło, i na zimno jako sałatkę. Uczta dla podniebienia!

    Makaron z kolorowym pesto na zimno i ciepło

    Makaron z kolorowym pesto na zimno i ciepło
    Opublikowano: 26.07.2017 13:45:20 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Kto nie kocha rafaello - pysznych kokosowych kuleczek z migdałem w środku? Ciężko znaleźć taką osobę. Oczywiście kupić gotowe rafaello nie jest trudno, znajdziemy je w prawie każdym sklepie, łącznie z tymi osiedlowymi. Jednak dlaczego nie spróbować ich zrobić samemu? Czy to takie trudne? Nie! Sprawdź przepis na te pyszne kuleczki w domowej wersji!

    Rafaello

    Rafaello
    Opublikowano: 24.07.2017 13:38:52 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • Chleb to nieodłączny element każdego polskiego stołu oraz coś, co jako pierwsze trafia do naszych koszyków podczas codziennych zakupów. Warto jednak rozważyć możliwość produkcji własnego wypieku. To prostsze niż się wydaje, a możliwości przygotowania własnego pieczywa jest naprawdę mnóstwo.

    Chleb własnej roboty ozdobą każdego śniadania
  • Piklowanie jest fajne. Można bawić się smakami i przyprawami. Czasem pozwalam sobie na szalone eksperymenty. Przy piklowaniu i kiszeniu jakoś zawsze to wychodzi. Smaki mogą być zaczerpnięte z kosmosu i wymiksowane ze sobą. A jakoś zawsze ten smak się odnajduje i jest bajeczny.

    Marynowana marchewka z wodą różaną i przyprawami

    Marynowana marchewka z wodą różaną i przyprawami
    Opublikowano: 19.07.2017 13:29:09 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • To najprostsze placki z cukinii, które możecie modyfikować do woli. Doprawić pod swoje kubki smakowe, dodać ulubione posiekane świeże zioła albo suszone. Dorzucić posiekaną cebulę albo czosnek, albo co Wam przyjdzie do głowy. Ja osobiście jestem w fazie plackowej i już w głowie klaruje mi się kolejny pomysł na placki.

    Najprostsze placki z cukinii

    Najprostsze placki z cukinii
    Opublikowano: 17.07.2017 13:19:53 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • Kiedyś życie było prostsze. I gotowanie też było prostsze. Człowiek nie martwił się tym, jaką patelnie kupuje, co to za garnek, z którego korzysta, z czego zrobiony jest używany przez niego nóż. Kupowało się to, co było i tak naprawdę nie przywiązywało się większej wagi do kwestii konkretnego zastosowania. Co się od tego czasu zmieniło?

    Noże naszych babć kontra nowoczesne noże
  • "Sezon na bób trwa w najlepsze, jem go codziennie w różnych postaciach, chociaż najchętniej zwyczajnie gotowany z solą. Czasami jednak ma się ochotę na inną odsłonę bobu, tym razem z mojej kuchni wyszła sałatka z bobem i ziemniakami. Jest prosta do zrobienia, potrzebuje tylko trochę czasu.

    Sałatka z bobu

    Sałatka z bobu
    Opublikowano: 12.07.2017 15:30:37 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Nóż jaki jest, każdy widzi – chciałoby się rzec. Nic bardziej mylnego. Nóż nożowi nierówny, a na rynku znajdziemy zarówno takie, gwarantujące nam długoletnie użytkowanie oraz ogromną niezawodność, jak i buble, które bardzo szybko się tępią, zaś korzystanie z nich stanowi prawdziwą zmorę każdego kucharza.

    Najlepsze z najlepszych – seria Twin 1731 od firmy Zwilling
  • Sezon na bób w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Oprócz tradycyjnej wersji ugotowanego bobu z solą, mamy dla Was coś pysznego. Pomysł pochodzi z bloga kulinarnego "Wegannerd". Przed Wami falafele ale nie standardowo z cieciorki a z bobu! Jest przy nich trochę zabawy, bo bób należy obrać ale opłaca się. Zapraszamy!

    Falafele z bobu

    Falafele z bobu
    Opublikowano: 03.07.2017 23:11:09 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
1 2 3 4 5 6